Noem jij jezelf spiritueel?

Weinig begrippen die zoveel controverse oproepen als het begrip ‘spiritualiteit’! De ene pakt er stevig mee uit als dé ‘highway to heaven’, de ander vlucht er steevast van weg uit angst ‘besmet’ te worden en eenmaal zover, als ‘zweefteef’ bestempeld te worden …

Spiritueel?! ‘What’s in a name’ lieve mensen?

Voor mij zijn er evenveel betekenissen van het ‘begrip’ spiritualiteit als er mensen zijn…

Bijgevolg kan ik alleen maar spreken over wat het voor mij betekent ‘spiritueel’ te zijn en in alle eerlijkheid: héél véél!

Spiritualiteit is naast authenticiteit voor mij een basiswaarde, en meer nog. Ze zijn voor mij onafscheidelijk met elkaar verbonden. Het een kan voor mij niet zonder het ander…

Mijn beleving van spiritualiteit heeft voor mij niks met ‘zweverigheid’ te maken. Toegegeven, ik ben er lang van weggelopen, uit angst dat ik voor ‘zweefteef’ zou aanzien worden. Maar het weglopen van mijn spiritualiteit betekende voor mij dat ik wegliep van mijn ‘essentie’, van mijn ‘puurheid’, mijn ‘authenticiteit’…

Spiritueel zijn betekent voor mij écht mezelf zijn, vanuit mijn hart- en buikgevoel leven, vanuit beZIELing en beGEESTering leven … En nee, voor mij heeft dit niks maar dan ook niks met geloofsovertuiging te maken. Ik ben weliswaar katholiek opgevoed, maar had het geluk een moeder te hebben die veel in vraag durfde te stellen (wat haar destijds niet in dank werd afgenomen).

Spiritueel zijn betekent voor mij ‘in verbinding’ met mijn ‘spirit’ leven. En voor mij betekent mijn spirit: mijn kern, mijn ziel, datgene wat ik hier te doen heb en waar ik ontzettend rustig en blij van word … En nee, dat is voor mij geen ‘vaststaand’ gegeven. Dat is een weg, waar ik als ‘ziel’ in dit menselijke lichaam voor gekozen heb… met veel vallen en evenveel keer weer opstaan (en ondertussen mijn ’te leren lessen’ onder de knie probeer te krijgen ;-)) en telkens opnieuw weer connectie, verbinding maak met mijn hart- en buikgevoel (m.a.w mijn intuïtie) en van hieruit probeer te voelen: ‘klopt deze weg nog voor mij?!’

En van daaruit de volgende (grootst mogelijke kleine stap ;-)) te nemen. En ja, soms één vooruit om dan wat later weer eentje achteruit te zetten, omdat ook dàt leven is! 😉

Ik kan bijgevolg moeilijk zeggen: ‘ik leef heel bewust (al van toen ik een klein meisje was) en ik ben heel intuïtief, maar niet spiritueel’ omdat voor mij het een ZO verbonden is met het ander …

Ik ben wie ik ben en daar maakt spiritualiteit een wezenlijk deel van uit, precies omdat het gaat om wie ik ‘in wezen’ ben …

Het leven heeft me geleerd dat je best wél stevig geaard/gegrond kan zijn én verbonden met hierboven! (kijk maar naar de bomen!) En eigenlijk is ‘hierboven’ niet het juiste woord … Ik noem het liever ‘verbonden met AL wat is: boven, beneden, in en buiten mij …

Het gaat om wat voor mij voelt als ‘kloppend’ (en ja, in synchroniciteit met mijn hart en ziel) en wat voor JOU voelt als ‘kloppend’ in overeenstemming met JOUW hart en ziel! En dat is ongetwijfeld voor elk van ons wat anders… En ‘hoe mooi anders’! 🙂

Ik ben dankbaar en blij dat ik ‘spiritueel’ ben… Ik bedoel daarmee dat ik voortaan (probeer!) om zoveel mogelijk écht mezelf te zijn en vanuit afstemmen op mijn innerlijke wijsheid/intuïtie (die voor mij verbonden is met de universele wijsheid) probeer te voelen wat voor mij goed voelt, wat me blij en gelukkig maakt en bijdraagt aan harmonie in mezelf en in mijn omgeving …

Daarnaast voel ik niet langer de behoefte (toegegeven heb ik heel lang wél gevoeld, ongetwijfeld vanuit mijn verlangen om van de wereld een betere plek te maken) om anderen te overtuigen omdat ik geleerd heb dat dit zo niet werkt. De enige manier om wat in beweging te brengen, is jouw eigen waarheid en puurheid leven, en hiermee anderen inspireren om ook hun waarheid te durven leven …

Er bestaat voor mij niet langer zoiets als dé waarheid, alleen élk onze eigen waarheid … En als we elkaar daarmee kunnen inspireren is dat mooi!

Dankbaar voor zoveel mensen op mijn pad, die me in zachtheid, warmte en liefde uitgedaagd hebben om mijn waarheid (m.a.w. mijn spiritualiteit) te durven leven!

Vanuit de betekenis die ik hierboven geef aan het begrip spiritualiteit, is iedereen die probeert te leven vanuit zijn pure hart- en buikgevoel, voor mij  ‘spiritueel’.

Dus ongetwijfeld ook heel wat van jullie die zich liever niet spiritueel noemen omwille van het ‘zweefteefgehalte’! ;-p

Ik geloof dat élke vrouw en élke man vanuit zijn/haar essentie spiritueel is. We zijn nu eenmaal spirits in een menselijk lichaam, of we dat nu willen of niet. 😉

Hoe meer mensen durven gaan staan voor hun spiritualiteit, durven leven wie ze écht zijn, hoe sneller het begrip spiritualiteit ont-zweefd zal geraken en éindelijk voeten (wortels!) in de aarde zal krijgen.

Naar mijn aanvoelen de enige liefdevolle manier om een Hemel op Aarde te creëren!

Ik zie het dan ook als een deeltje van mijn missie om door het delen van mijn diep doorleefde ervaringen, spiritualiteit van zijn zweverige imago te ontdoen …  en zo mijn bijdrage te leveren aan het bouwen van een Nieuwe Wereld …

In Liefde,

An  (02/11/2017)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *